SON DAKİKA
Tarih : 2024.11.29 15:00:18

THY, Uçak İçi Ücretsiz İnternet Hedefliyor

THY Genel Müdür Yardımcısı ve THY Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Kızıltunç, uçak içinde internet erişiminin bütün hava yollarının birbiriyle yarıştığı bir noktaya geldiğini belirterek, "Şu anda belli kategorilerde belli yolcularımız ücretsiz alıyorlar bu hizmeti. Amacımız bir takvimde tüm yolcularımızın yüksek hızlı internete ücretsiz olarak erişmesi." dedi.

Turkish Technology'nin pandemi döneminde teknoloji sektöründeki hareketliliğe cevap verebilmek amacıyla kurulduğunu anlatan Kızıltunç, "Dijitalleşme şu andaki stratejimizin en önemli unsurlarından bir tanesi. Bu anlamda THY Teknoloji şirketimiz, Türk Hava Yolları'nın 2033 stratejisindeki dijitalleşme adımını hızlandırmak için yetkin insan kaynağını barındırmak ve proje teslimat sürelerini hızlandırmak ana hedefiyle kuruldu." dedi.Kızıltunç, yapay zekanın verinin çok olduğu zamanlarda geniş imkanlar sunduğunu belirterek, "Bunlardan biri de optimizasyon alanı. Operasyonlarımızda geniş bir filo, büyük bir insan kaynağı ve yaygın bir uçuş ağına sahip olduğumuz için alacağımız her kararın optimum seviyede olması bize maliyet tasarrufu ve gelir maksimizasyonu fırsatları sunuyor." şeklinde konuştu.

Üretken yapay zeka alanında da çalışmalarının bulunduğunu anlatan Kızıltunç, çağrı merkezlerinde müşteri taleplerini yanıtlarken sorulan sorulara yanıt vermek için bu teknolojiyi kullandıklarını anlattı."Kabin içindeki anketleri yapay zeka aracılığıyla çok hızlı analiz ediyoruz"

Kızıltunç, daha önce insan eliyle tek tek okunan kabin içindeki anketleri yapay zeka aracılığıyla çok hızlı analiz ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:"Hava yolu sektörü fiziksel bir operasyon ortamı içerdiği için bu teknolojiyi yoğun olarak kullanmaya çalışıyoruz. Örneğin, uçağın kapıya yanaşma zamanı, kargo kapılarının açılma zamanı, ekibin geliş zamanı ve yakıtın yüklenme süreci gibi her aşamayı tek tek takip ederek burada da optimizasyon fırsatları elde ediyoruz. İGA'da yürüttüğümüz projelerden biri olan görüntü işleme projesinde, uçağın tüm hareketlerini kameralar aracılığıyla takip edip, önceden bir operatörün tek tek sisteme girdiği verileri şimdi doğrudan görüntü işleme yoluyla topluyoruz. Bu şekilde elde edilen verilerle süreçlerimizi daha verimli hale getiriyoruz."Havalimanlarında veya hava yolu operasyonlarında doğrudan insana benzeyen robotları kullanabilmek için en az 5-10 yıl daha olduğunu düşündüğünü vurgulayan Kızıltunç, çip teknolojisi üzerine çalışan Nvidia ile bazı projeler üzerine görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Yazarlar